Informatie

Zonnepanelen huren: een goed idee?

De schommelende energieprijzen zetten steeds meer Nederlanders ertoe aan om zonnepanelen te plaatsen. Dankzij deze panelen kunnen ze hun eigen energie opwekken en zijn ze minder afhankelijk van externe leveranciers. Zonnepanelen zijn echter een hele investering. Heel wat mensen denken er daarom over na om panelen te huren. Maar is dit wel een goed idee?

Wat zijn zonnepanelen juist?

Zonnepanelen zijn speciale panelen die het zonlicht in stroom omzetten. Een zonnepaneelsysteem is één van de meest efficiënte en populairste manieren om energie te besparen. Met tien zonnepanelen kan de energiebesparing van een tweepersoonshuishouden wel tot 80% oplopen. Er wordt vaak gedacht dat je alleen in de lente- en de zomermaanden van zonnepanelen kan profiteren. Niets is echter minder waar. De systemen draaien namelijk op het licht van de zon, niet op de warmte ervan. Ook op koudere dagen doen zonnepanelen hun werk en je kan er ook in de winter gebruik van maken.

Wat zijn de voordelen van een zonnepaneelsysteem?

Energiebesparing is niet het enige voordeel van zonnepanelen. De systemen zijn namelijk ook milieuvriendelijk en wekken volledig groene stroom op. Tijdens het opwekken van de energie komt er geen CO2 vrij en zonnepanelen hebben dan ook een minimale impact op het klimaat. Verder laten zonnepanelen de waarde van je woning stijgen. Huizen met zonnepanelen zijn wel € 5.000 meer waard dan standaard woningen. Bovendien heb je minder maandlasten dankzij de panelen en krijg je een beter energielabel. Dit zijn twee punten die zeker in je voordeel spelen als je je huis ooit wilt verkopen.

Waarom zou je zonnepanelen huren?

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Niet iedereen beschikt over voldoende budget om de initiële investering te kunnen betalen. Het huren van zonnepanelen is in dit geval een mooie oplossing. Op deze manier betaal je namelijk een maandelijkse huurprijs en geniet je voortdurend van goedkope stroom. De huur is normaal gezien trouwens lager dan de maandelijkse opbrengst. Bovendien hoef je je als huurder ook geen zorgen om defecten te maken. De zonnepanelen zijn namelijk niet van jou en de verhuurder staat dan ook in voor het onderhoud.

Addertjes onder het gras

Als je zonnepanelen wilt huren, zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral moet je het contract goed lezen en goed nadenken over de huurtermijn. Het contract voortijdig opzeggen is vaak een dure grap waarbij je een forse vergoeding voor moet betalen. Heel wat verhuurders nemen verder een clausule in het contract op, waardoor ze de overeenkomst eenzijdig kunnen wijzigen als de wetgeving verandert. Ten slotte kunnen sommige aanbieders de huur op een gegeven moment verhogen. Ze mogen een rentestijging gewoon doorrekenen, terwijl jouw opbrengsten gelijk blijven.

Comments are closed.