Technologie

Langer vers voedsel in je koelkast

Het doel van een koelkast is natuurlijk om etenswaren lange tijd te bewaren. Tegenwoordig zijn de nieuwste modellen echter uitgerust met heel wat technologische snufjes, waardoor de producten langer vers blijven en hun smaak beter behouden. Hieronder vind je een mooi overzicht van de nieuwste en meest innovatieve functies van dit witgoed product.

Een speciale zone voor groenten en fruit

Om groenten en fruit of vlees en vis langer te bewaren, moet de temperatuur en de luchtvochtigheid geoptimaliseerd worden. Vlees en vis moeten bij een lage luchtvochtigheid en een temperatuur juist boven het vriespunt bewaard worden. Groenten en fruit hebben dan weer een hoge luchtvochtigheid nodig. De meeste bekende merken hebben daarom een speciale HyperFresh-lade en een 0°-zone in de toestellen geïntegreerd. De temperatuur in de HyperFresh-lade is lager dan in de rest van de koelkast, waardoor de omgeving uitermate geschikt is voor groenten en fruit. De 0°-zone is dan weer ideaal voor vlees of vis. Bovendien behouden de producten in deze compartimenten al hun vitaminen en gaat er niets van de smaak verloren.

Temperatuurschommelingen worden opgevangen

Het kan gebeuren dat de koelkastdeur per ongeluk open blijft staan. Dit is erg nadelig voor de temperatuur in het toestel, waardoor het voedsel sneller zal bederven. De nieuwste koelkasten beschikken daarom over een speciale sensortechnologie. Dit systeem detecteert plotse temperatuurschommelingen meteen en vangt elk probleem op. Als de temperatuur daalt, zullen de ijskasten extra luchtcirculatie in beweging brengen. Op deze manier wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt en hoef je je helemaal geen zorgen te maken over de versheid van je producten.

Geen ijsvorming meer

In koelkasten kan er ijsvorming ontstaan. Dit ijs zet zich tegen de wand af en isoleert de koelelementen. De toestellen koelen minder goed en het voedsel wordt niet op een optimale temperatuur bewaard. De enige manier om het ijs uit je koelkast te verwijderen, is door het toestel regelmatig te ontdooien. De meeste ijskasten zijn daarom uitgerust met een NoFrost-systeem. Deze technologie haalt het vocht uit de lucht, waardoor er geen ijs kan ontstaan. Het enige nadeel van dit systeem is dat het veel ruimte in beslag neemt en dat het vaak redelijk veel geluid maakt.

Een melding bij het bereiken van de houdbaarheidsdatum

Een van de allernieuwste technologieën waarschuwt de gebruiker wanneer de houdbaarheidsdatum van de producten bijna bereikt is. Deze koelkasten beschikken over een lcd-scherm waarop je alle informatie kan aflezen. Op deze manier kan je de producten tijdig nuttigen en moet je geen etenswaren weggooien. Sommige merken gaan hier zelfs nog verder in. Bepaalde toestellen zijn uitgerust met een speciaal systeem dat zuurstofmoleculen produceert om geuren en bacteriën te verwijderen. Dankzij deze revolutionaire technologie bederft je voedsel minder snel en wordt de smaak langer behouden.

Comments are closed.