Tips & Trucs

Bewust shoppen in de supermarkt: enkele tips!

Vandaag de dag leven we in het tijdperk van de bewustwording. We zijn er ons bewust van wie we zijn en wat we doen. We zijn er ons ook echter bewust van dat onze acties een invloed uitoefenen op de wereld rond ons heen. Ben jij iemand die graag bewust leeft? Maar weet je daarom niet altijd per se hoe dat aan te pakken? Dan lees je hier enkele handige tips om ook tijdens de trips naar de supermarkt bewust te leven!

Het keurmerk staat voor iets

Als je gaat winkelen in een supermarkt of zelfs eender waar anders dan heb je ontzettend veel keuze. Een pot choco kan je kopen van het huismerk, van de bekendere A-merken of van één van de keurmerken. Wil je bewust winkelen? Dan begint het allemaal bij de juiste merken kiezen. Gelukkig zijn er heel wat keurmerken actief die jou helpen bij de zoektocht naar de best mogelijke producten die aandacht hebben voor mens en natuur. Typische keurmerken zijn Max Havelaar, MSC, Beter Leven en ook Planet Proof.

Het juiste seizoen

Ons moderne leven kan niet gemakkelijker zijn: we hebben het hele jaar door vers fruit en verse groenten in de supermarkt. Dat komt natuurlijk door de import vanuit het buitenland. Een gouden regel is dan ook om uitsluitend te kopen wat ook effectief in het seizoen van jouw regio te verkrijgen is. Het fruit en de groenten hebben dan een minder lange weg af te leggen, bevatten meer voedingsstoffen en zijn vaak lekkerder!

Plastiek?

Plastiek is een materiaal dat in onze maatschappij ontzettend veel gebruikt wordt. Het is het typische materiaal om producten in te bewaren, het is gemakkelijk te recycleren en jammer genoeg ook een ramp voor de oceanen. Heel wat plastiek komt immers in onze wateren terecht en zorgt daar voor ecologische rampen. Wees je dus bewust van plastiek tijdens het winkelen. Neem een eigen boodschappentasje mee en kies voor producten met minder plastiek!

Schrap vlees af en toe van het menu

Je staat er niet meteen altijd bij stil maar vlees is een enorme vervuiler in productie. Het hele proces van vlees bereiden heeft nogal wat voeten in de aarde en is ontzettend belastend voor onze planeet. Daarom is het geen slecht idee om zoveel mogelijk vlees links te laten liggen en te vervangen door andere eiwitrijke producten als je bewust aan het shoppen bent. Denk bijvoorbeeld eens aan vis. Ook peulvruchten en noten zitten boordevol eiwitten die we nodig hebben om te functioneren. Bewust shoppen is opletten en af en toe eens naar jezelf kijken!

Comments are closed.